نسخه چاپی

سایت تحلیلی و اطلاع رسانی مفید نیوز
روزنامه 85 ساله اطلاعات در چه وضعیتی به‌سر می‌برد//سقوط آزاد از لحاظ شاخص‌های حرفه‌ای و مردودی در ماجرای فتنه
سرویس فرهنگی مفید نیوز :: امام خمینی در حکم خود برای حجت‌الاسلام دعایی تأکید کرده بودند که این روزنامه باید در خدمت مستضعفین باشد. در عین حال، اکنون در 85 سالگی این روزنامه و در شرایطی که "اطلاعات" 33 سال از 85 سالش را با مدیریت آقای دعایی گذرانده است، شاید زمان کافی برای ارزیابی مدیریتی بر مبنای همین حکم امام باشد.

تاریخ: ۱۹ تير ۱۳۹۰

روزنامه اطلاعات امروز در حالی 85 ساله می‌شود که عملکرد این روزنامه به‌ویژه در سال‌های اخیر روند کاملاً خنثی و در مواردی به نفع جریان‌های مقابل نظام را داشته است و از حیث سه شاخص اصلی "اثرگذاری"، "میزان مخاطب" و "محبوبیت" نیز علی‌رغم این سابقه زیاد سقوط آزاد قابل توجهی دارد. 

به گزارش رجانيوز، این روزنامه بنا به گفته دکتر کاظم معتمد نژاد استاد روزنامه‌نگاری پنجمین روزنامه پایدار دنیا از لحاظ سابقه است، از لحاظ شاخص‌های حرفه‌ای در وضعیت مناسبی نیست، به‌طوری که با این سابقه 85 ساله حتی در حفظ مخاطبان سنتی خود نیز با بحران مواجه شده و پس از شکستن انحصار اطلاع‌رسانی در طی سال‌های اخیر تیراژ آن کاهش قابل توجهی داشته است. 
 
این در حالی است که بخش عمده‌ای از نسخه‌های این روزنامه نیز به‌طور سنتی برای ادارات و نهادها توزیع می‌شود و خرید دکه‌ای آن پایین است. 
 
علاوه بر بحران مخاطب، این روزنامه از جهت دو شاخص حرفه‌ای دیگر "تأثیرگذاری" و "محبوبیت" با مشکل مواجه است و مزیت نسبی قابل توجهی ندارد، به‌طوری که اگر در گذشته برخی برای خواندن ستون‌های نویسندگانش این روزنامه را خریداری می‌کردند، اکنون این ستون‌ها نیز تقریباً غیرفعال شده است. 
 
روزنامه اطلاعات از لحاظ خبری از اغلب رسانه‌ها عقب‌تر است و از حیث تکنیک‌های خبری و گزارش نیز عقب‌تر از تکنیک‌های روزآمد است. 
 
اما نکته‌ی مهم‌تر از موارد شکلی و حرفه‌ای، مسائل محتوایی این روزنامه است، به‌طوری که مؤسسه‌ای که با امکانات فراوان، ساختمان مجلل در بهترین نقطه تهران و بودجه میلیاردی، آقای دعایی به‌عنوان نماینده ولی‌فقیه در رأس آن حضور دارد، در مواردی خط مقابل بیانات صریح رهبر معظم انقلاب را به‌ویژه در ماجرای فتنه دنبال کرده است. 
 
آقای دعایی که خود را منشأ رحمانیت نظام می‌داند، علاوه بر اینکه در طول سال‌های حاکمیت جریان دوم خردادی این روزنامه را به پاتوق حزبی این جریان تبدیل کرد بود، در جریان انتخابات ریاست جمهوری دهم، عملاً مؤسسه اطلاعات را به یکی از ستادهای انتخاباتی موسوی تبدیل کرد، به‌طوری که اولین کنفرانس خبری موسوی و برخی از دیدارهای عمومی انتخاباتی او در این مؤسسه برگزار شد. 
 
با این حال، پس از فتنه 88 که عمیقاً متصل به خارج از مرزهای ایران و بنا بر بیانات رهبری، با 20 سال سابقه طراحی و تدارک بود، این روزنامه نه تنها قدمی در زمینه تبیین این ظلم بزرگ به نظام و بازی با آبروی کشور از سوی افراد قانون‌شکن برنداشت، بلکه به بهانه‌های مختلف اقدام به تطهیر سران این جریان از جمله محمد خاتمی با درج پیام‌ها و سخنرانی‌های او کرد. 
 
در نظر برخي از ناظران سياسي، آقاي دعايي فردي است كه به چارچوب‌ها معتقد است و از رفتارهاي ساختارشكنانه خودداري مي‌كند. در عين حال، برخي ديگر نيز معتقدند كه مديريت و رويكرد خنثي در مؤسسه اطلاعات، عملاً‌ اين مجموعه را كه بايد با توجه به ظرفيت‌هاي فراوان آن، محملي براي تبيين و تقويت گفتمان انقلاب اسلامي باشد، از حيز انتفاع خارج كرده و بود و نبود بخش عمده‌اي از خروجي‌هاي مؤسسه اطلاعات به‌ويژه روزنامه آن تأثير خاصي ندارد. 
 
امام خمینی در حکم خود برای حجت‌الاسلام دعایی تأکید کرده بودند که این روزنامه باید در خدمت مستضعفین باشد. در عین حال، اکنون در 85 سالگی این روزنامه و در شرایطی که "اطلاعات" 33 سال از 85 سالش را با مدیریت آقای دعایی گذرانده است، شاید زمان کافی برای ارزیابی مدیریتی بر مبنای همین حکم امام باشد. 
 
اگرچه شخصيت فردي آقاي دعايي مانند بسياري از افراد ديگر قابل احترام است و منشأ خدماتي در دوره مبارزه عليه رژيم طاغوت و پس از آن دوران انقلاب اسلامي نيز بوده اما ادامه روند موجود در روزنامه اطلاعات به معنای معطل ماندن یکی از ظرفیت‌های انقلاب اسلامی است.
رجانیوز
http://mofidnews.com/index.php?page=desc.php&id=479&tab=news