نسخه چاپی

سایت تحلیلی و اطلاع رسانی مفید نیوز
خبرنگار سابق نیویورک تایمز: غربی ها مجبور می شوند ایران هسته ای را قبول کنند
نازیلا فتحی: غربی ها هم کم کم متوجه می شوند که شاید مجبور باشند ایرانی را که توانایی هسته ای داشته باشد را قبول کنند. توانایی هسته ای با سلاح اتمی نیز فرق دارد. من فکر می کنم کم کم غربی ها دارند به این موضع نزدیک می شوند که قبول کنند ایران غنی سازی را در خاک خودش ادامه دهد


به گزارش مفیدنیوز به نقل از جام نیوز، شبکه صدای آمریکا (voa) در برنامه "تفسیرخبر" 18 فروردین (6 April) با دعوت از "نازیلا فتحی" (خبرنگار سابق نیویورک تایمز در ایران و محقق در دانشگاه هاروارد) به بررسی مذاکرات ایران با گروه 1+5 پرداخت.
فتحی ابتدا در پاسخ به این سؤال که "آیا ایران آمادگی دارد شرایط غرب را بپذیرد؟" گفت: «قبول کردن شرایط از طرف ایران چیزی نیست که ما بخواهیم به آن امیدوار باشیم. حتی غربی ها هم به آن امیدی ندارند. به هر حال نتایج مثبت را باید در طول مذاکرات طولانی مدت و چه بسا یک ساله انتظار داشته باشیم.»
مهمان صدای آمریکا در خصوص اظهارت ناظران سیاسی در خصوص موقعیت برتر ایران در این گفتگو ها مدعی شد: «هیچ یک از دو طرف در موقعیت قوی تری نیستند. البته طرف های غربی هر بار که با ایران مذاکره کردند، هر کدام پیامی داشتند، یعنی ایران هیچ وقت یک صدای واحدی را از طرف های غربی نشنیده و روس ها و چینی ها و اروپایی ها هر کدام ساز خود را می زنند.»
خبرنگار سابق نیویورک تایمز افزود: «ایرانی ها و غربی ها راه طولانی را در پیش دارند. اولین چالش هم این است که آیا این مذاکرات اصلاً شروع می شود یا نه؟ من نمی توانم بگویم مذاکرات قبلی شکست خوردند، چون اگر شکست خورده بودند مذاکرات دور سوم اصلاً شروع نمی شد.»
کارشناس برنامه تفسیر خبر ادامه داد: «بزرگترین چالش غربی ها این است که نتوانستند فشاری را که می خواهند روی ایران بگذارند، با یک صدای واحدی در این مذاکرات بیان کنند. چینی ها همیشه عقب نشستند، روس ها یک ساز دیگری زدند ، اروپایی ها خواستار فشار شدند و آلمانی ها همیشه همکاری خود را با ایران ادامه دادند. بنابر این فشاری را که هم می خواستند به ایران بیاورند نتوانستند آنچنان که باید و شاید انجام بدهند.»
این محقق دانشگاه هاروارد تأکید کرد: «من فکر می کنم غربی ها هم دارند به این نتیجه می رسند که باید از مواضع قبلی خودشان یک مقداری عقب نشینی کنند. چون همانطور که دیدیم از مواضع خوشان در سال های 2002 و 2003 به تدریج عقب نشستند، تا 2007 زمانی که می گفتند ایران اصلاً نباید غنی سازی کند. اما آمدن جلو و به جایی رسیدن که به غنی سازی با غنای پایین رضایت دادند. الان هم کم کم متوجه می شوند که شاید مجبور باشند ایرانی را که توانایی هسته ای داشته باشد را قبول کنند. توانایی هسته ای با سلاح اتمی نیز فرق دارد. من فکر می کنم کم کم غربی ها دارند به این موضع نزدیک می شوند که قبول کنند ایران غنی سازی را در خاک خودش ادامه دهد.»

 

 

http://mofidnews.com/index.php?page=desc.php&id=1324&tab=bargozide